Verduurzaming Kerst Zwartschool

Trots kunnen we vertellen dat we onze school gaan verduurzamen. Deze week krijgen we namelijk zonnepanelen op ons dak! In zonnepanelen zitten zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Een zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1,6 m². Om een gemiddeld huis van stroom te voorzien heb je 11 zonnepanelen nodig. Bij ons op school gaat Slim Opgewekt maar liefst 128 zonnepanelen op het dak leggen.

Zuinige lampen

Naast het opwekken van eigen zonnestroom willen we ook bewuster omgaan met ons energieverbruik en stroom gaan besparen. Later dit jaar gaat Slim Opgewekt daarom alle TL-lampen vervangen door zuinige ledlampen. En niet zomaar ledlampen, in onze leslokalen krijgen we de Educube, een heel nieuw lichtsysteem dat Slim Opgewekt speciaal voor scholen ontwikkelde. Met het Educube-systeem zet je met een mooie houten kubus het licht in zes verschillende standen die passen bij de lesactiviteiten. Zo is er bijvoorbeeld een stand waarbij je je goed kunt concentreren, een stand die fijn is als je creatief aan de slag gaat en een die fijn is bij het gebruik van het digibord.

Energiescherm voor kinderen

Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart de Kerst Zwartschool elk jaar 26.700 kg CO2-uitstoot. Als we niet zouden verduurzamen, maar wel deze CO2 willen compenseren, hadden we 1.330 volwassen eiken moeten planten. Dat zijn genoeg bomen om bijna vijf voetbalvelden mee te vullen! Hoeveel stroom we precies opwekken en hoeveel we gebruiken kunnen we straks live zien op een Energiescherm dat in school komt te hangen. Slim Opgewekt ontwikkelde dit scherm speciaal voor kinderen om hen op een toegankelijke manier bewust te maken van energie. Dit scherm wordt geïntroduceerd tijdens een spannend bewustwordingsprogramma waarin de kinderen op een ludieke manier worden meegenomen in de verduurzaming van de school. Meer informatie hierover volgt later.